Σχετικά με τους χάρτες
Οι χάρτες είναι δίγλωσσοι και έχουν γίνει με τη λογική να μπορούν να ανοίξουν μόνοι τους, ή να ενσωματωθούν σε άλλες σελίδες. Οδηγίες για τον κώδικα ενσωμάτωσης μπορείτε να βρείτε παρακάτω.
Λογισμικά, υπηρεσίες
Για την χαρτογραφική υλοποίηση έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως τεχνολογίες ανοικτού λογισμικού. Ο διαδικτυακός χάρτης του ΠΚ είναι μια leaflet υλοποίηση με υπόβαθρο Google Maps Δορυφορικές Εικόνες με Ετικέτες (hybrid). Παρόλο που η ακρίβεια των διαθέσιμων χαρτογραφικών υποβάθρων έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν μετατοπίσεις αρκετών μέτρων, με συνέπεια οι ψηφιοποιημένες πληροφορίες (δρόμοι, κτίρια κλπ) να φαίνονται ότι δεν συμπίπτουν ακριβώς με τις δορυφορικές εικόνες του χάρτη υποβάθρου. Αυτές οι μετατοπίσεις ποικίλουν ανάλογα το χάρτη και τη χρονική περίοδο παραγωγής του και είναι αναμενόμενες.
Χωρική βάση δεδομένων
Τα χωρικά δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε μια Postgres βάση με ενεργοποιημένη την επέκταση (extension) Postgis. Η διαχείριση της βάσης γίνεται με τα λογισμικά ανοικτού κώδικα PG Admin και QGIS.
Περιγραφή δεδομένων – λεζάντα
Σημεία ενδιαφέροντος.
Σχολές και Τμήματα
Πανεπιστημιακά Μουσεία
Εγκαταστάσεις
Διοίκηση
Βιβλιοθήκη
Γυμναστήρια
Παιδικός Σταθμός
Εστιατόρια - Κυλικεία
Σημεία σχετικά με τη φυσική προσβασιμότητα
Ανελκυστήρες
Είσοδοι
Ράμπες
Τουαλέτες ΑΜΕΑ
Λήψη οδηγιών από το Google Maps
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Λάβετε υπόψη τα Google Maps υπολογίζουν τις οδηγίες για τον τελικό προορισμό με αυτοματοποιημένο τρόπο και ενδέχεται η τελική σας στάση να μην είναι ακριβής! Μπορεί δηλαδή να σας οδηγήσει σε λανθασμένη τελική θέση στάθμευσης και είσοδο του κτιρίου. Για αυτό το λόγο συμβουλευτείτε τις πινακίδες των πανεπιστημιουπόλεων κατά την άφιξή σας.
Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη λήψη οδηγιών των Google Maps παρακαλώ δείτε εδώ.
Χάρτης φυσικής προσβασιμότητας
Περιγραφή
Αφορά σε χάρτη φυσικής προσβασιμότητας με αμαξίδιο με ή χωρίς υποβοήθηση.
Στηρίζεται στη συνδυαστική φωτογραφική αποτύπωση των σημείων με σφαιρικά φωτογραφικά πανοράματα, που αφορούν τη φυσική προσβασιμότητα, συνδιασμένη με τη χαρτογραφική αποτύπωση και την εικονική περιήγηση https://gallery.uoc.gr/tours/uni/.
Η εικονική περιήγηση περιλαμβάνει εναέρια πανοράματα και πανοράματα εδάφους που έχουν ληφθεί από τις πανεπιστημιουπόλεις και άλλες βασικές θέσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η καταγραφή της ημερομηνίας λήψης ενός πανοράματος και η δυνατότητα προβολής της, εξυπηρετεί και στην αποτύπωση των αλλαγών στην πάροδο του χρόνου.
Π.χ. τα φωτοβολταϊκά πριν και μετά https://gallery.uoc.gr/tours/uni/index.html#aerialher1,63.36081319575892,-16.81155548494433,22.037176651937582
Επιμέρους εικονικές περιηγήσεις έχουν γίνει και για το τμήμα Βιολογίας και τη Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου.
Ο χάρτης του ΠΚ μπορεί να ενσωματωθεί σε ιστοσελίδα από την οποία μπορεί να υπάρξει διάδραση. Στο χάρτη αυτό επίσης βγαίνουν (ή θα βγαίνουν, εκεί στα οποία δεν έχει τραβηχτεί ακόμα η φωτογραφία) και τα σφαιρικά πανοράματα της εικονικής περιήγησης, στα info windows των χαρτογραφικών σημείων ενδιαφέροντος (ράμπες, είσοδοι, ανελκυστήρες κλπ).
Κεντρικό ρόλο στη λογική αποτύπωσης παίζουν οι προτεινόμενες διαδρομές για την είσοδο στα κτίρια των τμημάτων και των διοικητικών υπηρεσιών. Οι διαδρομές αυτές χρησιμοποιούν κύριες / βασικές εισόδους των κτιρίων, ξεκινώντας από μια θέση στάθμευσης και χρησιμοποιώντας μια ή περισσότερες ράμπες φτάνουν σε μια είσοδο και όπου υπάρχει πρόσβαση σε κάποιο ανελκυστήρα, καταλήγει εκεί. Η λογική της αποτύπωσης αυτής εστιάζει στην παραδοχή ότι από κάποιο ανελκυστήρα υπάρχει και η δυνατότητα πρόσβασης στα περισσότερα αν όχι όλα τα επίπεδα και τους χώρους του κτιρίου.
Όλες οι προτεινόμενες διαδρομές χαρακτηρίζονται σε διαδρομές
- στις οποίες είναι απαραίτητη η βοήθεια συνοδού,
- και σε αυτές στις οποίες ένα αμαξίδιο μπορεί να κινηθεί αυτόνομα.
Η κύρια διαφορά έγκειται στην ύπαρξη εισόδου για την είσοδο και έξοδο από ένα κτίριο χωρίς υποβοήθηση, όπως π.χ. του Μαθηματικού που λειτουργεί με φωτοκύτταρο.
Ενσωμάτωση χάρτη
Σημεία ενδιαφέροντος
Ο χάρτης των σημείων ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται στη διεύθυνση https://gallery.uoc.gr/maps/pois/.
Για την εστίαση σε συγκεκριμένο σημείο κατά την φόρτωσή του πρέπει να μπει η παράμετρος pointid που δηλώνει το ID του σημείου στο οποίο θέλουμε να εστιάσει ο χάρτης και η διεύθυνση αυτή είναι της μορφής https://gallery.uoc.gr/maps/pois/?pointid=8.
Από τον πίνακα που ανοίγει από τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε βα βρείτε τα σημεία ενδιαφέροντος του χάρτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον αντίστοιχος κώδικας ενσωμάτωσης.
Προτεινόμενες διαδρομές
Ο χάρτης των προτεινόμενων διαδρομών πρόσβασης στα κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται στη διεύθυνση https://gallery.uoc.gr/maps/accessibility/.
Για την εστίαση σε συγκεκριμένο σημείο κατά την φόρτωσή του πρέπει να μπει η παράμετρος pathid που δηλώνει το ID της διαδρομής στην οποία θέλουμε να εστιάσει ο χάρτης και η διεύθυνση αυτή είναι της μορφής https://gallery.uoc.gr/maps/pathid/?pointid=8.
Από τον πίνακα που ανοίγει από τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε βα βρείτε τις προτεινόμενες διαδρομές προσβασιμότητας του χάρτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον αντίστοιχος κώδικας ενσωμάτωσης.
Χρήση χάρτη από άλλες ιστοσελίδες
Για τη διάδραση μεταξύ ιστοσελίδας και του χάρτη όταν ενσωματωθεί σε μορφή iframe χρειάζονται τα εξής
- >Οι σύνδεσμοι στην ιστοσελίδα πρέπει να είναι της μορφής
<a onclick="openleafMap('accessibilitypath','2','mapframe','el');">Κτίριο Διοίκησης Α' (Πρυτανεία)</a>
<a onclick="openleafMap('{TYPEOFDATA}','{DATA_ID}','{ΜAP iframe ID}','{LANGUAGE}');">Κτίριο Διοίκησης Α' (Πρυτανεία)</a>
Όπου {TYPEOFDATA} ο τύπος των δεδομένων, στην περίπτωση προτεινόμενης διαδρομής πρέπει να είναι 'accessibilitypath'
{DATA_ID} ο μοναδικός κωδικός της προτεινόμενης διαδρομής σε ΜΟΡΦΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (‘2’ αντί για 2)
{ΜAP iframe ID} το id του iframe του χάρτη τον οποίο έχουμε ενσωματώσει στην ιστοσελίδα
{LANGUAGE} η γλώσσα στην οποία θέλουμε να γυρίσουν τα αποτελέσματα (‘en’, ή ‘el’)
- Στην ιστοσελίδα να έχει φορτωθεί το παρακάτω javascript function
function openleafMap(thesource, theid, frame, lang) { // Ο iframe χάρτης που ενσωματώσαμε στην ιστοσελίδα var mapframe = document.getElementById(frame); // Το javascript object mapElement με τις τιμές που θέλουμε να περάσουμε στο χάρτη const mapElement = new Object(); // Η γλώσσα mapElement.language = lang; // Η πηγή των δεδομένων που θα αναζητηθούν mapElement.source = thesource; // ο Κωδικός των δεδομένων που θα γυρίσουν mapElement.id = theid; // Η σελίδα η οποία θα εκτελέσει την αναζήτηση και στην οποία υπάρχει ο χάρτης mapframe.contentWindow.postMessage(mapElement, 'https://gallery.uoc.gr'); }
- Η σελίδα η οποία θα εκτελέσει την αναζήτηση και στην οποία υπάρχει ο χάρτης πρέπει να επιτρέπει την εκτέλεση της ρουτίνας από το domain name της ιστοσελίδας που έχουμε ενσωματώσει το χάρτη. Αυτή τη στιγμή επιτρέπει σε όλες της ιστοσελίδες με domain name *.uoc.gr/*